Centrifuge voor de ontwikkeling van composietpijpen

Innovatie in de olie- en gassector

Scroll down

Innovatie in de olie- en gassector.

Boren naar olie gebeurt normaliter met stalen buizen. Dit heeft zo zijn nadelen. Staal is een zwaar materiaal dat bovendien kwetsbaar is voor corrosievorming. Door deze corrosievorming is de gemiddelde levensduur van een boorput slechts 12 jaar. Om future proof te ondernemen in een markt die steeds meer onder druk komt te staan, moet er constant gezocht worden naar duurzamere oplossingen.

Om boren op minder toegankelijke gebieden mogelijk te maken en levensduur van boorputten te verduurzamen heeft Akiet een composietbuis ontwikkeld. Een Nederlandse uitvinding, die boren naar olie voorgoed heeft veranderd.

Compositiepijpen

Ten opzichte van stalen buizen, zorgt de gladde oppervlakte van het materiaal kan maximale productie met composietpijpen worden behouden. Het materiaal is 10x meer flexibel en 85% lichter dan standaard pijpen. Doordat corrosievorming verleden tijd is zorgt het gebruik van deze pijpen voor een verdubbeling van de gemiddelde levensduur van boorputten. Een enorme ontwikkeling voor de olie -en gassector.

Van uitvinding naar massaproductie

Uitvinden is één ding, zorg dragen voor productie een tweede. Het proces voor de ontwikkeling van composietbuizen is uiteraard compleet anders dan de productie van de traditioneel gebruikte buizen. Om de massaproductie van de composietpijpen mogelijk te maken heeft Akiet Cematec Engineering benaderd. Er moest een 12 meter lange centrifuge worden ontwikkeld die de composietpijpen moet gaan produceren.

Engineering van een centrifuge

Dat is gelukt. De composietpijp wordt samengesteld uit een vezeldoek dat geïmpregneerd is met hars. Dit gebeurt in een proces waarbij vezeldoek in een mal wordt gewalst. Om luchtinsluitsels te voorkomen wordt de mal volledig vacuum getrokken. Vervolgens wordt al draaiend met 3000 rpm de hars geïnjecteerd. Met dergelijke snelheden is het van uiterst belang dat dat dit proces plaatsvindt in een 100% gecontroleerde omgeving. Tegelijk dient de te ontwikkelen centrifuge slank te blijven. Een technische uitdaging die het beste van engineers vroeg.

De engineers van Cematec Engineering hebben dit opgelost door een centrifuge te ontwikkelen die is opgelegd op zes ondersteuningspunten. De uitdaging daarbij was niet alleen om deze tot op 0,05 mm nauwkeurig uitgelijnd te krijgen. De centrifuge moet deze positie natuurlijk ook te allen tijde behouden.

Composietpijpen zijn steeds meer de standaard en worden nu grootschalig en wereldwijd ingezet bij boorprojecten.

De expertise van Cematec Engineering bij dit project

Project management
2D engineering
3D engineering
FEM-analysis